Началото на новата учебна година в 74.СУ „Гоце Делчев“ ще се открие на 17.09.2018г. от 10.00ч. в двора на училището.


 ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

                                                                                                           “Ден денувам…”
Яворов

На 4 май 2018г., когато се навършиха 146 години от рождението на Гоце Делчев, училището отбеляза своя патронен празник. Гости на тържеството бяха г-н Младен Младенов – кмет на район “Връбница” и г-жа Лидия Бучукова – директор на 82 ДГ “Джани Родари”.
Тържеството се проведе в празнично украсения двор на училището, където звучаха патриотични песни, тематично свързани с патрона ни – “Песен за Гоце Делчев”, “На 4 май 1903”,  “Ден денувам”, “Ясен месец” и много други.
След официалния ритуал за посрещане на знамето прозвуча химнът на училището в изпълнение на училищния хор с ръководител Денислав Томов. Директорът г-жа Лидия Лазарова в своето тържествено слово се обърна към всички учители и ученици, за да им честити празника, а след това и г-н Младенов поздрави всички присъстващи. На двора дефилираха представителни групи на всички извънкласни дейности в училище.

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ

На 26 март 2018г. бе проведена Традиционната кампания за Пролетно почистване на Столична община под мотото „Заедно за почистим София пролетно!“  Инициативата е с цел да превърнем града, в който живеем, учим и работим в още по-привлекателно, по-чисто, по-зелено и по-уютно място! В двора на 74.СУ „Гоце Делчев“ децата и техните родители се включиха най-активно в дейностите по почистване, засаждане на дървета и растителност, възстановяване и боядисване на пейки за отдих.

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

В седмицата 26.02 – 02.03 2018 г. чрез тематични изложби и кътове, подредени във фоайетата на 74.СУ „Гоце Делчев” и в класните стаи, мултимедийни презентации в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство; литературно – музикална програма, посветена на освободителната борба на българския народ; тържествено издигане на националния флаг и  активно участие на ученици от всички касове в голямото хоро на единението, превърнало се в символ на 3 март, бе отпразнувана свободата на България.

Българската мартеница – идентичност и красота

Калина Владимирова от 3г клас за пореден път бе наградена с грамота за участие в столичния конкурс „Българската мартеница – идентичност и красота“. Д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София град лично поздрави ученичката и ѝ връчи грамотата на 1 март 2018г.

 


Ден на розовата фланелка

28.02.2018г. – световен ден за борба с тормоза в училище

Pink Shirt Day

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“ (Pink Shirt Day). Историята започва през 2007г. в Канада, където един ученик отива на училище с розово поло. Заради избора му на облекло, той става обект на тормоз от страна на съучениците си. На следващият ден, в знак на подкрепа негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда от февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки се превръщат в характерен белег за този ден.
Най-често този тормоз се изразява чрез обиди, заплахи, унижение, причиняване на болка, избягване, игнориране и други. Много е важно поощряването да е в насока какво можем, а не какво не можем. Апелираме към отворен диалог и пространтво, в което да творим и мислим за отговорността, която всеки носи с действията си и как можем да си помагаме, вместо да се нападаме.

Нека кажем заедно „Не на насилието и тормоза в училище“

Благодарим на всички, които се включиха в тази чудесна инициатива. Споделяме няколко прекрасни момента от този вълнуващ ден.

Изложба на проекти, модели и др. към раздел Физични явления – Човекът и природата, създадени от ученици (и с помощта на родители) от пети клас.

Една от основните идеи, заложени в учебното съдържания по Човекът и природата – 5 клас е познаваемост на света. Познавателната дейност на учениците се подчинява на принципа на нагледност, чрез който се свързват сетивни и мисловни образи в съзнанието им. Активното им участие в изработването на моделите допринася за разширяване и обогатяване на сетивният им опит, за развиване на наблюдателността като ценно качество на личността, за развиване на отговорностите им към обществото и природната среда.
 Успешно представяне на нашите ученици Виктория Димитрова от 10а и Силвана Стоименова от 12а клас на националния конкурс за есе „Поезията като приятел“, посветен на поезията на Николай Кънчев.  Двама от шестимата наградени са наши възпитаници!

 


Калина Владимирова от 3г клас участва в благотворителна инициатива „Чудни коледни добрини“, организирана от МКБППМН при район „Връбница“ – СО и получи Грамота за отлично представане от кмета на района – Младен Младенов.
декември 2017г.


П О З Д Р А В И Т Е Л Н И  А Д Р Е С И

по случай 30 години от основаването на училището

На 4 май се чества 30 – годишния юбилей на 74 Средно Училище  “Гоце Делчев”  и 145 години от рождението на българския революционер и национален герой – Гоце Делчев. 30 години в човешкия живот са началото на зрелостта. Толкова живя и патронът на нашето училище – Георги  Николов Делчев, но за тези години  той се превръща в най – обаятелния и виден деец на национално – освободителната борба на българите от Македония и Одринско. Личността му може да се сравнява само с Васил Левски по организаторски ду х, а по безстрашие, самоотверженост, юначество,  себеотрицание  и на Христо Ботев. Затова и името му оставя дълбока диря в българската история, каквато и ние, като негови последователи, се опитваме да начертаем в историята на нашето училище.