Важно! Родителската среща за І клас е на 21 март 2018 година от 18:30 часа в актовата зала на училището.


ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

В седмицата 26.02 – 02.03 2018 г. чрез тематични изложби и кътове, подредени във фоайетата на 74.СУ „Гоце Делчев” и в класните стаи, мултимедийни презентации в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство; литературно – музикална програма, посветена на освободителната борба на българския народ; тържествено издигане на националния флаг и  активно участие на ученици от всички касове в голямото хоро на единението, превърнало се в символ на 3 март, бе отпразнувана свободата на България.

Ден на розовата фланелка

28.02.2018г. – световен ден за борба с тормоза в училище

Pink Shirt Day

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“ (Pink Shirt Day). Историята започва през 2007г. в Канада, където един ученик отива на училище с розово поло. Заради избора му на облекло, той става обект на тормоз от страна на съучениците си. На следващият ден, в знак на подкрепа негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда от февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки се превръщат в характерен белег за този ден.
Най-често този тормоз се изразява чрез обиди, заплахи, унижение, причиняване на болка, избягване, игнориране и други. Много е важно поощряването да е в насока какво можем, а не какво не можем. Апелираме към отворен диалог и пространтво, в което да творим и мислим за отговорността, която всеки носи с действията си и как можем да си помагаме, вместо да се нападаме.

Нека кажем заедно „Не на насилието и тормоза в училище“

Благодарим на всички, които се включиха в тази чудесна инициатива. Споделяме няколко прекрасни момента от този вълнуващ ден.

Изложба на проекти, модели и др. към раздел Физични явления – Човекът и природата, създадени от ученици (и с помощта на родители) от пети клас.

Една от основните идеи, заложени в учебното съдържания по Човекът и природата – 5 клас е познаваемост на света. Познавателната дейност на учениците се подчинява на принципа на нагледност, чрез който се свързват сетивни и мисловни образи в съзнанието им. Активното им участие в изработването на моделите допринася за разширяване и обогатяване на сетивният им опит, за развиване на наблюдателността като ценно качество на личността, за развиване на отговорностите им към обществото и природната среда.
 Успешно представяне на нашите ученици Виктория Димитрова от 10а и Силвана Стоименова от 12а клас на националния конкурс за есе „Поезията като приятел“, посветен на поезията на Николай Кънчев.  Двама от шестимата наградени са наши възпитаници!

 


П О З Д Р А В И Т Е Л Н И  А Д Р Е С И

по случай 30 години от основаването на училището

На 4 май се чества 30 – годишния юбилей на 74 Средно Училище  “Гоце Делчев”  и 145 години от рождението на българския революционер и национален герой – Гоце Делчев. 30 години в човешкия живот са началото на зрелостта. Толкова живя и патронът на нашето училище – Георги  Николов Делчев, но за тези години  той се превръща в най – обаятелния и виден деец на национално – освободителната борба на българите от Македония и Одринско. Личността му може да се сравнява само с Васил Левски по организаторски ду х, а по безстрашие, самоотверженост, юначество,  себеотрицание  и на Христо Ботев. Затова и името му оставя дълбока диря в българската история, каквато и ние, като негови последователи, се опитваме да начертаем в историята на нашето училище.