План-прием за учебната 2019/2020г.:

І. 1 клас – 4 паралелки със следните ИУЧ:

1а – БЕЛ, Математика, Английски език

1б – БЕЛ, Математика, Английски език

1в – БЕЛ, Математика, Английски език

1г – БЕЛ, Математика, Английски език

За всички ученици от първи клас, желаещи да изучават допълнително Хореография, ще бъдат сформирани групи за факултативно изучаване на предмета.

ІІ. 5 клас – 4 паралелки със следните ИУЧ:

5а – БЕЛ, Английски език,

5б – БЕЛ, Английски език

5в – БЕЛ, Хореография

5г – БЕЛ, Математика

 

ІІІ. 8 клас – 2 паралелки със следните профилиращи предмети:

8а – Профилирана паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“ с интензивно изучаване на английски език и профилиращи предмети Информатика и Информационни технологии.

8б – Профилирана паралелка „Природни науки“ с интензивно изучаване на английски език и профилиращи предмети Биология и здравно образование и Химия и опазване на околната среда.

 


СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми родители, на 26 март от 18:30 часав Актовата зала на 74.СУ „Гоце Делчев“ ще се проведе среща с родители на бъдещи първокласници за учебната 2019/2020 година. Заповядайте, ще ви очакваме!


Състезание „Златната ябълка“

На 26 февруари 2019 година по покана на Българското национално радио се проведе образователно състезание „Златната ябълка“ с ученици от четвъртите класове на 74 Средно училище „Гоце Делчев“.
Момчетата и момичета се справиха блестящо с отправеното предизвикателство. Децата имаха възможност да се запознаят с спецификата на журналистическата професия и за това как се прави запис в радиото. Същевременно показаха знания, които са получили от училище и от своите семейства, забавляваха се и бяха наградени за постиженията.

Браво на:
1. Мария Николаева Ганова – ІV „а“
2. Мария Хани Шауахин – ІV „б“
3. Мартин Младенов Кръстев – ІV „б“
4. Нели Валериева Благоева – ІV „в“
5. Андреа Божидарова Нинова – ІV „г“
6. Антонио Миленов Георгиев – ІV „г“

Нели Благоева стана месечния победител в „Златната ябълка“ с най-висок резултат и заслужено беше отличена с допълнителна награда.


147 години от рождението на Гоце Делчев

Ученици от 8 и 10 клас на 74 СУ “Гоце Делчев” посетиха Столичната библиотека, за да присъстват на представянето на книга за своя патрон.
Този месец се навършиха 147 години от рождението на нашия патрон и национален герой Гоце Делчев, един от най-великите революционери, дали живота си за постигане на националния идеал – обединението на българските земи.
По този повод Столичната библиотека организира представяне на книгата “Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Ефрем Каранфилов, Тончо Жечев“.
Книгата за един от големите герои на България – Гоце Делчев, която бе издадена по инициатива и със съдействието на община Гоце Делчев, бе представена от нейните издатели Любен Генов и Владислав Симеонов, а кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов бе специален гост на събитието.


 Концерт послучай коледните празници


 Коледен концерт на Вокална група „Калинки“


КОЛЕДЕН БАЗАР

На 17 и 18 декември 2018г. се проведе Коледния базар в 74 СУ „Гоце Делчев“ с участието на ученици от 1-4 клас.
Бяха изработени картички, украса и много лакомства. Весели празници!
« 1 на 2 »

КОЛЕДНИ ИЗЯВИ

Отново в нашето училище бяха изпратени и оценени сурвачки от 10 училища от гр. София. Сурвачките бяха предоставени на Новогодишния базар в Експоцентър, София на 02.12.2018г., организиран от женски дипломатически клуб. С представители на РУО бяха избрани по три суровачки от училище и направена изложба конкурс на V етаж на РУО, София. 74 СУ „Гоце Делчев“ участва с 25 сурвачки. Три от нашите традиционни за Коледа изделия бяха изработени от Лилия Петрова VIIa клас /2 броя/ и Джулия Негура от 5б клас. Учениците бяха наградени  на 11.12.2018г. на тържеството в РУО с грамота и лакомства от Нестле. Всички участници и наградени бяха поздравени с коледни песни, изпълнени от фолклорна формация „От извора“ с ръководител Маргарита Чорбаджийска.

 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА
отбеляза с ученици от 74.СУ „Гоце Делчев“
Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Открит урок на тема „Време e за детокс – какво да правим с  опасните отпадъци?“ се проведе на 21 ноември в Изпълнителната агенция по околна среда по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците .  Участие взеха ученици от 74 СУ „Гоце Делчев“ и Национална природо – математическа гимназия град София. Партньори на събитието бяха  „Софийска вода“ АД  и „Балбок Инженеринг“ АД. Те запознаха учениците с управлението на опасните отпадъци и начините за правилното им съхранение и предаване, както и колко е важно да проявяват активно отношение към природата и водата и тяхното опазване.

Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“


БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ в подкрепа на деца със синдрома на Даун


БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

Изпълнение на гъдулка

Народна песен

Вокална група „Калинки“


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Състезания за най-добър четец в 5 клас, разказвач 6 клас и умения да пишем грамотно в 7 клас.

ЧЕТЕНЕ НА ЛЮБИМИ ПРИКАЗКИ – 2а клас

В Националната седмица на четенето, ученици от 2а клас при 74.СУ “Гоце Делчев”, взеха участие като четоха любими приказки.

23.10.2018г.


КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ

В Борисовата градина на град София, ученици от екоклуб „Гея“ при 74.СУ „Гоце Делчев“, се включиха в специална съботна работилница, посветена на птиците на 13.10.2018г., Алея на птиците.
Те оцветиха къщички за птици и ги поставиха на ключови места, направиха обиколка за наблюдение на пернатите обитатели на парка. Учениците се научиха как да изработят сами хранилка от бутилка, с което поставиха начало на ежегодната кампания за зимно хранене на птици Зрънцe Любов

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2018/2019г.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО

                                                                                                           “Ден денувам…”
Яворов

На 4 май 2018г., когато се навършиха 146 години от рождението на Гоце Делчев, училището отбеляза своя патронен празник. Гости на тържеството бяха г-н Младен Младенов – кмет на район “Връбница” и г-жа Лидия Бучукова – директор на 82 ДГ “Джани Родари”.
Тържеството се проведе в празнично украсения двор на училището, където звучаха патриотични песни, тематично свързани с патрона ни – “Песен за Гоце Делчев”, “На 4 май 1903”,  “Ден денувам”, “Ясен месец” и много други.
След официалния ритуал за посрещане на знамето прозвуча химнът на училището в изпълнение на училищния хор с ръководител Денислав Томов. Директорът г-жа Лидия Лазарова в своето тържествено слово се обърна към всички учители и ученици, за да им честити празника, а след това и г-н Младенов поздрави всички присъстващи. На двора дефилираха представителни групи на всички извънкласни дейности в училище.

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ

На 26 март 2018г. бе проведена Традиционната кампания за Пролетно почистване на Столична община под мотото „Заедно за почистим София пролетно!“  Инициативата е с цел да превърнем града, в който живеем, учим и работим в още по-привлекателно, по-чисто, по-зелено и по-уютно място! В двора на 74.СУ „Гоце Делчев“ децата и техните родители се включиха най-активно в дейностите по почистване, засаждане на дървета и растителност, възстановяване и боядисване на пейки за отдих.

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

В седмицата 26.02 – 02.03 2018 г. чрез тематични изложби и кътове, подредени във фоайетата на 74.СУ „Гоце Делчев” и в класните стаи, мултимедийни презентации в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство; литературно – музикална програма, посветена на освободителната борба на българския народ; тържествено издигане на националния флаг и  активно участие на ученици от всички касове в голямото хоро на единението, превърнало се в символ на 3 март, бе отпразнувана свободата на България.

Изложба на проекти, модели и др. към раздел Физични явления – Човекът и природата, създадени от ученици (и с помощта на родители) от пети клас.

Една от основните идеи, заложени в учебното съдържания по Човекът и природата – 5 клас е познаваемост на света. Познавателната дейност на учениците се подчинява на принципа на нагледност, чрез който се свързват сетивни и мисловни образи в съзнанието им. Активното им участие в изработването на моделите допринася за разширяване и обогатяване на сетивният им опит, за развиване на наблюдателността като ценно качество на личността, за развиване на отговорностите им към обществото и природната среда.