Постижения

Моето любимо училище

Днес, 4 май 2017г., моето училище  74 СУ „Гоце Делчев“ гр. София   празнува 30 години от своето създаване. Тридесет години то утвърждава своя авторитет и престиж и осъществява значим принос в духовното развитие на град София.

Патронът на нашето училище – Георги (Гоце) Николов Делчев  е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети,  македонският Апостол на Свободата. Така, както Апостолът на свободата Васил Левски е обикалял цяла България, за да създаде мрежа от революционни комитети, същото прави в Македония и най-обичаният ръководител на Вътрешно Македоно – Одринската Революционна Организация – Гоце Делчев.  Неговото верую: „Аз разбирам света като поле за културно съревнование между народите”, е изключително впечатляващ не само за нас, но и за идните поколения.

Аз се гордея, че съм един  от  възпитаниците на това училище, защото то има минало, настояще и бъдеще. През класните му стаи преминават поколение след поколение талантливи деца, изявявящи се като: творци със словото, с четката, с песента;   танцьори, спортисти… Това ми дава основание за особена гордост и самочувствие.

Моето училище – това са моите приятели. Приятели, в чиито усмивки няма предателство, лицемерие, пресметливост. Заедно сме през хилядите трепетни мигове на учебните часове, през незабравимите ученически ваканции. Тук ние създадохме истинските приятелства, защото преживяваме заедно радостите от успехите, страха от провала, изграждаме взаимното си доверие. Всичко това ми помогна да намеря себе си, да се науча на уважение и дисциплина.

Моето училище – това са учителите, които ще помним цял живот. И добрите, и лошите. Често им се сърдим за това, че са  взискателни, но нека честно си признаем, че от това само  печелим, защото строгостта на учителя е по-полезна. Те са до нас в най-важните години от нашия живот – учат ни, порицават ни. Учителите са тези,  които ни дават знания, посочват ни пътищата на познанието, за да продължим напред, да станем личности. Често те са и нашите приятели, които  ни прощават грешките, окрилят мечтите ни, съчувстват ни в беди. Тяхната топлина и човечност ми вдъхва  кураж  да се  боря за нови висоти.

Благодаря Ви, мои любими учители, за щастието да се уча тук! Благодаря Ви за това, че ме водите по трудните и смели пътища в големия живот. Мога само да  обещая, че като завърша, ще оправдая Вашето доверие. Всичко, което узная, всичко, което науча, ще пренеса в своето бъдеще със своята инициативност и смелост.

Мога с гордост да заявя, че в моето училище разбрах какво значи да се учиш, да учиш другите, да знаеш и да се съмняваш, да искаш още и да търсиш, защото търсейки – откриваме себе си. Но дали на мен училището ми е дало достатъчно, за да се реализирам успешно, където и да било, все още не знам, но вярвам, че то ще остави следа в мен, която никога няма да забравя, защото това винаги ще бъде Моето Любимо Училище.

Моето училище – светла и красива спирка по пътя, наречен живот, откъдето тръгваме след мечтите си!

Никола Николаев Николов, ученик от VII „в” клас
/Преподавател по БЕЛ: Мариета Тенева/Андрея Лъчезарова Ангелова от 2а клас е наша ученичка и се занимава много активно с художествена гимнастика.  Ето какво казва за себе си:

„Тренирам в Локомотив от 4 годишна възраст. Моята треньорка е Катрин Велкова, световна шампионка по художествена гимнастика. Тренирам всеки ден по 5 часа. Не искам да се отказвам от това, което съм постигнала и не искам да спирам да тренирам. Много ми харесва да се занимавам с това, което правя. Тази година ще ходя на Държавно първенство по художествена гимнастика, възраст деца в град София.“

 

15 май 2017г.


Бъди добър

Светът е станал толкова студен и лош,
че като срещнеш мъничко добро
се чудиш „Как вирее то?“

Решил съм аз да заразявам всяко зло
със вируса на моето добро.

Сега ви моля всички вас,
деца от моя клас,
бъдете винаги добри,
дори, когато някой ви нарани.

Защото ще победим с доброто
вируса на злото.
Предай и ти…!
Бъди добър!!!

Авторско стихотворение на Иван Петрунов от II „в“ клас
/класен ръководител: Лена Вълева/
31 май 2017г.


Моята Среща със Земята от Космоса

Искам да отида да видя Земята.
Искам да чуя гласа на децата.
Че в Космоса шум няма.
Тъмно и пусто е като в някоя яма.
На Марс е трудно за живот.
По цял ден с приятелите играем белот
Но вече ни е много скучно,
за Земята ни е мъчно.
Един братовчед учи за пилот,
друг колекционира бутилки с кислород.
Защо са му никой не знае.
Но всички го оставят да си играе.
Всички кораби се развалиха.
Че сме изчезнали съобщиха.
Два пъти в седмицата имаме вода.
А да не говорим за храна.
Температурите са ниски.
Греем се вътрешно с уиски.
Всеки ден гледам Земята.
И нейният спътник – Луната.
Гледам и всички малки звезди.
Радост за децата –техните мечти.
Това е моето желание.
Не искам в Космоса да съм като на изгнание.
Нека се сбъдне моята най-голяма мечта.
Да отида на планетата Земя.
Дори и само за ден-два.
Достатъчно ми е да видя несравнимата ѝ красота.
После ако трябва при роднините ми ще се върна.
Ще им разкажа какво е било и ще ги прегърна.
Стига ми това!
Уникална планета – омагьосана е тя!

Първа награда в конкурс за стихотворение, организиран
от секция „Дистанционни изследвания и ГИС“,
ИКИТ-БАН по проект EEOBSS.

Автор: Белослава Донева от VII „в“ клас
21 ноември 2017г.


СРЕЩАТА НИ СЪС ЗЕМЯТА ОТ КОСМОСА

ГАГАРИН Е СПОДЕЛИЛ,
ОЩЕ КОГАТО В КОСМОСА Е БИЛ,
КОЛКО ЗЕМЯТА Е КРАСИВА
И ДА НЕ ПРОПУСКА ТУЙ НЕ БИВА!
В РАКЕТАТА КАТО СЕ КАЧИЛ,
ПОГЛЕД ОТ НЕЯ НЕ ОТДЕЛИЛ.
КАТО В ПРИКАЗНА КАРТИНА,
ВЛЯВО СЛЪНЦЕТО БЛЕСТИ,
А В ДЯСНО ЗЕМЯТА НИ ОМАЙВА
СЪС СВОЙТЕ ХРАСТИ.
ЯСНО Е, ЧЕ ЖИВЕЕМ В РАЙ
И МОЖЕМ ДА СЕ РАДВАМЕ БЕЗКРАЙ.
ИМАМЕ СИ ВСИЧКО НУЖНО
И НЯМА ЗА КАКВО ДА НИ Е ТЪЖНО.
НЕКА ВСИЧКИ ДА СЕ ПОМИРИМ,
А ПОСЛЕ ДА СЕ ПОБРАТИМ!

Трета награда в конкурс за стихотворение, организиран
от секция „Дистанционни изследвания и ГИС“,
ИКИТ-БАН по проект EEOBSS.

Автор: Емануил Никифоров от VII „г“ клас
5 декември 2017г.Калина Владимирова от 3г клас бе отличена с грамота и награда за присъдено първо място в Столичния конкурс „Коледна и новогодишна картичка“. Награждаването бе извършено лично от началника на РУО – София град – д-р Ваня Кастрева.

декември 2017г.Мартин Николов, ученик от 3г клас участва в състезанието „Математика без граници“ – февруари 2018г. За отлично представяне бе отличен с бронзов медал.