Top
Image Alt

Диалогична литературна среща

На 20-ти декември в рамките на европейския проект Refuge-ED “Ефективни практики в областта на образованието, психичното здраве и психосоциалната подкрепа за интегриране на децата бежанци” , в който училището е партньор, се проведе диалогична литературна среща в 8а клас. Дейността беше организирана от екипа на Центъра  за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания към Нов Български Университет и г-жа Пепа Димитрова и г-жа Деси Донева.

Учениците се запознаха с класическото произведение “Ромео и Жулиета”, което им беше прочетено по артистичен начин от представители на 10 б клас с класен ръководител г-жа Димитрова – Нагам, Ния и Константин.

Бе предоставено време, през което трябваше да изберат част от него, която най-много ги докосва. Задачата им беше да представят и да обяснят своя избор пред съучениците си.

Всички се включиха, споделяйки впечатления и интерпретации, в разискване на основните теми на произведението – силата на любовта, жертвоготовността, родовата принадлежност и чест.

                 Диалогичните литературни срещи е доказано успешна образователна дейност, която се практикува в над 600 училища в света. Тя допринася за преодоляването на неравенствата и насърчаването на социалното сближаване между учениците.