Top
Image Alt

История

74 СУ “Гоце Делчев” е създадено през 1986г.

Първата учебна година 1986/1987 е с учителски колектив от 44 учители, 34 паралелки и 1155 ученици от първи до осми клас.

Сградата на училището е открита на 18.04.1987г. от проф. Илчо Димитров, министър на народната просвета по това време.

От 28.03.1989 година започва обучението на ученици в гимназиален етап на обучение с три паралелки в девети клас. Професионалната насоченост на обучението за гимназиална степен започва през учебната 1989/1990 година с една паралелка в осми клас с разширено изучаване на английски език. През учебната 1990/1991 в девети клас се разкрива паралелка “Хуманитарен профил” с разширено изучаване на български език и литература и история.

През 1993/1994 учебна година училището разширява възрастово обхвата на ученици – разкриват се две подготвителни групи .

През 1994/1995 година в първи клас се въвежда разширено изучаване на музика и индивидуално обучение на инструмент (акордеон, пиано, цигулка, синтезатор). От учебната 1996/1997 година се разкрива първата паралелка с разширено изучаване на хореография.

През първите десет години от историята на училището завършват средно образование ученици в паралелки с профили: фармацефтична химия, офис мениджмънт, бизнес администрация, шев и кройка.

За годините от създаването си, училището изминава дълъг път и се утвърждава в район „Връбница” и град София като предпочитано място за образование и възпитание на няколко поколения ученици. Много бивши възпитаници  са избрали да обучават  децата си в родното училище, убедени, че именно тук ще получат необходимите знания и умения за успешна житейска реализация.

 

В по-новата история на училището избираемите учебни часове в начален етап са:

  • Български език и литература, математика, английски език и хореография, а изучаването им продължава и в прогимназиален етап. Факултативно се изучава хореография.

В гимназиален етап обучението се осъществява в паралелки с профил:

  • Софтуерни и хардуерни науки;
  • Природни науки.

Училището непрекъснато се модернизира и обновява. Изградена е много добра материална база, отговаряща на съвременните изисквания за качествено образование.

През 2020 година е преобразена средата за учениците от начален етап. Интериорният дизайн на всяка класна стая, коридорните пространства и фоайета са дарени по проект „Обичам моето училище“ от LightSource charity. Учители и родители рамо до рамо сътворяват чудеса, за да могат приказните тапети и вдъхновяващи послания да постигнат комфортна и релаксираща учебна среда.  

Предстои обновяването и на останалата част на сградата, в която се обучават учениците от прогимназиален и гимназиален етап.

Децата се обучават в съвременно обзаведени класни стаи оборудвани с мултимедийна техника, 4 компютърни кабинета, 2 допълнителни мултимедийни кабинета, кабинети по  физика, химия, музика, хореография. Два физкултурни салона, спортни площадки, тенис – корт, зали за фитнес и тенис развиват физическата им дееспособност. Училището разполага  с актова и конферентни зали, библиотека, книжарница /бюфет и ученически стол/.

Талантите си децата развиват в училищен хор,   вокална група „Калинки”, народен хор „От извора”, ансамбъл „Севдинка”, клуб по модерни танци, Образователен театър “Вила Вилекула”, Ученически съвет. Тренират в училищните отбори по футбол, волейбол, баскетбол, в клубовете по таекуондо, а участниците в тях  са получили много награди за отлично представяне на конкурси и състезания.