Top
Image Alt

Новини

Днес, в двора на 74 СУ, г-жа Билева-зам. кмет на Столична община и г-н Младенов-кмет на район Връбница, заедно с ученици от училището засадиха 40 дръвчета по проекта “Моето зелено училище и моята зелена детска градина – Зелен пояс.
12а с г-жа Румяна Иванчева

Правила за дейсвие в 74 СУ при по-специални условия

3-ти март

Открит урок в 8а с г-жа Десислава Донева

В чест на 142-годишнина от Освобождението на 02.03.2020г. в актовата зала на 74.СУ  “Гоце Делчев” се състоя познавателно състезание на тема: „Защо 3 март е национален празник на България?”, между отборите на седмокласниците – “Хъшове” и “Опълченци”. Госпожа М. Тенева и госпожа П. Манова бяха зарадвани от показаните знания и умения на възпитаниците си, които въодушевиха своите съученици в залата и съпреживяха заедно празника.


Художествен рецитал „Поклон пред паметта на Апостола“

С художествен мъжки рецитал „Поклон пред паметта на Апостола“ в Националния исторически музей бяха тържествено отбелязани 147 години от гибелта на Васил Левски.

Планетите от Слънчевата система

На 19.02.2020г. ученици от 74 СУ „Гоце Делчев“ под ръководството на г-жа Марина Петрова съвместно с възпитаници от 140 СУ „Иван Богоров“, 61 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, 62 ОУ „Христо Ботев“, 146 ОУ „Патриарх Евтимий“ и 175 ОУ „Васил Левски“, представиха тематично стихове и песни, посветени на живота и делото на Апостола на свободата. Кметът на район „Връбница“ – СО – г-н Младен Младенов откри празничното събитие с изпълнение на откъс от Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ и приветствено слово в памет на националния герой. Инициативата е част от проект „Вълшебна сцена“ на МКБППМН при район „Връбница“ – СО.

Поклон пред паметта на Апостола!


Коледен концерт

По традиция на 20.12.2019г. в актовата зала на 74 СУ “Гоце Делчев” се проведе Коледен концерт. В присъствието на Дядо Коледа и Снежанка талантливите възпитаници на училището изпълниха атмосферата с много положителни емоции и настроение, пожелаха весели празници и крепко здраве на всички. Към веселието се присъединиха и специалните ни гости – известни български блогъри – Сузи и Рени. Те запечатаха срещата със своите почитатели в красиви снимки и спомени.

Стани отличник в час по БЕЛ с 10б клас и г- жа Румяна Иванчева

Международен ден на доброволеца

На 05.12.2019г. 74 СУ “Гоце Делчев”, гр. София бе удостоено с почетна грамота за целогодишно участие в Национален конкурс “Най-добра доброволческа инициатива 2019”. Отличието бе връчено на г-н Александър Бунов – координатор на програмата към 74 СУ “Гоце Делчев”, и г-жа Величка Казашка лично от президента на Република България г-н Румен Радев. На събитието присъстваха Омбудсманът  на Република България – г-жа Диана Ковачева, представители на Българския червен кръст от гр. София, доброволчески организации от цялата страна и главният редактор на вестник “Капитал”.


Уважаеми родители,

На 16 и 17 декември 2019 година във фоайето на първия етаж ще се проведе БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР,
средствата от който ще се дарят на две болни деца от училището!

« of 2 »

9а клас в Националната спортна академия

Инициатива на БЧК – “Не на агресията, да на толерантността!”

Стани отличник в час по БЕЛ с 10б клас и г- жа Румяна Иванчева

“Аз обичам България”

На 29.05.2019г. в Актовата зала на 74.СУ “Гоце Делчев” се проведе състезанието “Аз обичам България”. В него участваха ученици от четвъртите класове, подготвени от техните класни ръководители: г-жа Андреева, г-жа Трендафилова, г-жа Вълева и г-жа Иванова.

Стани отличник в час по БЕЛ с 10б клас и г- жа Румяна Иванчева

Един филм за големите малки пазители на народната песен

с участието на фоклкорна формация “От извора”


Софийската олимпиада по безопасност на движението

На 08.05.2019 г. в присъствието на г-н Вълчев – Министър на образованието, г-жа Фандъкова – Кмет на София и г-жа Кастрева – Началник на РУО бяха наградени класираните на първите 50 места ученици, участващи в Софийската олимпиада по безопасност на движението. От 74 СУ “Гоце Делчев” се класираха шест ученици от седми клас и те са: 1. Моника Томова – 7б 2. Виктор Джуров – 7б 3. Калоян Цветанов – 7б 4. Мартин Стоименов – 7б 5. Светослава Жекова – 7в 6. Цветина Цветанова – 7в  

Международен ден на мира

“Моето здравословно меню”

На 07.05.2019г в Актовата зала на 74 СУ “Гоце Делчев” се проведе кулинарно състезание на тема “Моето здравословно меню” между ученици от трети клас. Всички отбори, подпомогнати от родители и класни ръководители, се представиха чудесно. Наградени бяха най – хубавата и здравословна салата, най – добре направеният сандвич, както и най – здравословеният десерт.

Международен ден на мира

Викторина “Заедно за Европа”

Oтбор на район Връбница с ученици от 74 СУ и 140 СУ и капитан на отбора г-н Младен Младенов – кмет на район Връбница участваха в състезанието на 2 май между столичните отбори в конферентната зала на “Европейския парламент” на ул. “Раковски” 124. Учениците се представиха на ниво и получиха грамоти от районния кмет.

« of 2 »

Ръководител на учениците от 74 СУ – г-н Бунов


Освещаване на училищните знамена

Галерия
« of 2 »

3 април 2019г. – 140 години от обявяването на София за столица на България. От 11.00ч. на пл. “Ал. Невски” се извърши тържествено освещаване на 140 училищни знамена. След тържественото освещаване от Софийския митрополит, Знаменната група на 74 СУ “Гоце Делчев” се срещна с официалните гости на площада – г-жа Фъндъкова, кмет на гр. София и г-жа В. Кастрева – РУ – гр. София.


Състезание „Златната ябълка“

На 26 февруари 2019 година по покана на Българското национално радио се проведе образователно състезание „Златната ябълка“ с ученици от четвъртите класове на 74 Средно училище „Гоце Делчев“.
Момчетата и момичета се справиха блестящо с отправеното предизвикателство. Децата имаха възможност да се запознаят с спецификата на журналистическата професия и за това как се прави запис в радиото. Същевременно показаха знания, които са получили от училище и от своите семейства, забавляваха се и бяха наградени за постиженията.

3-ти март

Браво на:
1. Мария Николаева Ганова – ІV „а“
2. Мария Хани Шауахин – ІV „б“
3. Мартин Младенов Кръстев – ІV „б“
4. Нели Валериева Благоева – ІV „в“
5. Андреа Божидарова Нинова – ІV „г“
6. Антонио Миленов Георгиев – ІV „г“

Нели Благоева стана месечния победител в „Златната ябълка“ с най-висок резултат и заслужено беше отличена с допълнителна награда.


147 години от рождението на Гоце Делчев

Ученици от 8 и 10 клас на 74 СУ “Гоце Делчев” посетиха Столичната библиотека, за да присъстват на представянето на книга за своя патрон.
Този месец се навършиха 147 години от рождението на нашия патрон и национален герой Гоце Делчев, един от най-великите революционери, дали живота си за постигане на националния идеал – обединението на българските земи.
По този повод Столичната библиотека организира представяне на книгата “Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Ефрем Каранфилов, Тончо Жечев“.
Книгата за един от големите герои на България – Гоце Делчев, която бе издадена по инициатива и със съдействието на община Гоце Делчев, бе представена от нейните издатели Любен Генов и Владислав Симеонов, а кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов бе специален гост на събитието.

Художествен рецитал „Поклон пред паметта на Апостола“

 Концерт послучай коледните празници

Уважаеми родители,

 Коледен концерт на Вокална група “Калинки”

9а клас в Националната спортна академия Инициатива на БЧК – “Не на агресията, да на толерантността!”

КОЛЕДЕН БАЗАР

На 17 и 18 декември 2018г. се проведе Коледния базар в 74 СУ “Гоце Делчев” с участието на ученици от 1-4 клас.
Бяха изработени картички, украса и много лакомства. Весели празници!
“Аз обичам България”

КОЛЕДНИ ИЗЯВИ

Отново в нашето училище бяха изпратени и оценени сурвачки от 10 училища от гр. София. Сурвачките бяха предоставени на Новогодишния базар в Експоцентър, София на 02.12.2018г., организиран от женски дипломатически клуб. С представители на РУО бяха избрани по три суровачки от училище и направена изложба конкурс на V етаж на РУО, София. 74 СУ “Гоце Делчев” участва с 25 сурвачки. Три от нашите традиционни за Коледа изделия бяха изработени от Лилия Петрова VIIa клас /2 броя/ и Джулия Негура от 5б клас. Учениците бяха наградени  на 11.12.2018г. на тържеството в РУО с грамота и лакомства от Нестле. Всички участници и наградени бяха поздравени с коледни песни, изпълнени от фолклорна формация “От извора” с ръководител Маргарита Чорбаджийска.

 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА
отбеляза с ученици от 74.СУ “Гоце Делчев”
Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Открит урок на тема „Време e за детокс – какво да правим с  опасните отпадъци?“ се проведе на 21 ноември в Изпълнителната агенция по околна среда по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците .  Участие взеха ученици от 74 СУ „Гоце Делчев” и Национална природо – математическа гимназия град София. Партньори на събитието бяха  „Софийска вода“ АД  и „Балбок Инженеринг“ АД. Те запознаха учениците с управлението на опасните отпадъци и начините за правилното им съхранение и предаване, както и колко е важно да проявяват активно отношение към природата и водата и тяхното опазване.
Софийската олимпиада по безопасност на движението

Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”

Международен ден на доброволеца

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ в подкрепа на деца със синдрома на Даун

“Моето здравословно меню”

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

Викторина “Заедно за Европа”

Изпълнение на гъдулка

Народна песен

Вокална група “Калинки”


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Състезания за най-добър четец в 5 клас, разказвач 6 клас и умения да пишем грамотно в 7 клас.
Освещаване на училищните знамена

ЧЕТЕНЕ НА ЛЮБИМИ ПРИКАЗКИ – 2а клас

В Националната седмица на четенето, ученици от 2а клас при 74.СУ “Гоце Делчев”, взеха участие като четоха любими приказки.
Коледен концерт на Вокална група “Калинки”

23.10.2018г.


КЪЩИЧКИ ЗА ПТИЦИ

В Борисовата градина на град София, ученици от екоклуб “Гея” при 74.СУ “Гоце Делчев”, се включиха в специална съботна работилница, посветена на птиците на 13.10.2018г., Алея на птиците.
Те оцветиха къщички за птици и ги поставиха на ключови места, направиха обиколка за наблюдение на пернатите обитатели на парка. Учениците се научиха как да изработят сами хранилка от бутилка, с което поставиха начало на ежегодната кампания за зимно хранене на птици Зрънцe Любов
КОЛЕДЕН БАЗАР

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2018/2019г.

ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ.

ПРОЛЕТНО ПОЧИСТВАНЕ

На 26 март 2018г. бе проведена Традиционната кампания за Пролетно почистване на Столична община под мотото „Заедно за почистим София пролетно!“  Инициативата е с цел да превърнем града, в който живеем, учим и работим в още по-привлекателно, по-чисто, по-зелено и по-уютно място! В двора на 74.СУ „Гоце Делчев“ децата и техните родители се включиха най-активно в дейностите по почистване, засаждане на дървета и растителност, възстановяване и боядисване на пейки за отдих.
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ в подкрепа на деца със синдрома на Даун

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК

В седмицата 26.02 – 02.03 2018 г. чрез тематични изложби и кътове, подредени във фоайетата на 74.СУ „Гоце Делчев” и в класните стаи, мултимедийни презентации в чест на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство; литературно – музикална програма, посветена на освободителната борба на българския народ; тържествено издигане на националния флаг и  активно участие на ученици от всички касове в голямото хоро на единението, превърнало се в символ на 3 март, бе отпразнувана свободата на България.
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ в подкрепа на деца със синдрома на Даун

Изложба на проекти, модели и др. към раздел Физични явления – Човекът и природата, създадени от ученици (и с помощта на родители) от пети клас.

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО
Една от основните идеи, заложени в учебното съдържания по Човекът и природата – 5 клас е познаваемост на света. Познавателната дейност на учениците се подчинява на принципа на нагледност, чрез който се свързват сетивни и мисловни образи в съзнанието им. Активното им участие в изработването на моделите допринася за разширяване и обогатяване на сетивният им опит, за развиване на наблюдателността като ценно качество на личността, за развиване на отговорностите им към обществото и природната среда.