Top
Image Alt

„Зелено училище” за учениците от 2А, 2Б и 3В класове в гр . Трявна

Седмицата преди най- светлия християнски празник- Великден бе проведено „зелено училище” с учениците от 2А, 2Б и 3В класове в гр.  Трявна

  1. Първият ден в град Габрово посетихме редица забележителности. Първо отидохме в Планетариума. Чухме интересни подробности и факти за Слънчевата система, звездите и съзвездията. Много ни впечатли звездният таван. Разгледахме макети и рисунки на Слънчевата система, изработени от деца.

Продължихме разходката в Националния музей на образованието. Разгледахме документи, снимки и предмети, свързани с просветата и образованието от X в. до   наши дни.

Последно, но най- интересното място бе „Домът на хумора и сатирата“. Екскурзоводът ни посрещна с типичния за Габрово поздрав„ Добре дошли и отишли“ и се снимахме до черната котка без опашка. Разказаха ни за габровската пестеливост , шеги и истории за това. Много се забавлявахме и играхме в детската зала за развлечения „Планета Габрово“.

  1. Вторият ден бяхме в град Трявна. Разгледахме къщата- музей „Пенчо Славейков“. Запознахме се с живота и дейността на великия българин. Видяхме автентични предмети от онова време- ръкописи, оригинални вещи, картини и книги, принадлежали на Славейковия род.

Разгледахме и Даскаловата къща , наричана Къщата със слънцата. Това е единствен по рода си музей на дърворезбарското изкуство в България.

Последната спирка от разходката ни  бе Славейковото школо(Старото школо). То е сред първите светски училища в България. Видяхме възстановена  класната стая от времето, когато е използвана взаимоучителната метода.

Обиколката на този прекрасен възрожденски град беше вълнуваща, защото къщите, църквите, улиците, чешмите, площадът с Часовниковата кула ни омагьосаха и оставиха незабравими спомени у нас.

  1. Последният ден разгледахме Велико Търново. Посетихме Музеят на восъчните фигури, църквата „Св. 40 мъченици“, хълма „ Царевец“.

Радвахме се на детските дискотеки и игрите, организирани от учители и аниматори , играхме на чист въздух сред природата…  Имаше много смях, забава, време за разговори с приятели и пижамени партита … Много положителни емоции!

С нетърпение очакваме следващото „зеленото училище”!!!

Зелено училище 18-20 април 2022