Top
Image Alt

Проектни и творчески дейности за учениците I-III клас

Екскурзия “Нарисувай вкуса” за учениците от 1А, 1В, 2А, 2Б и 2В в село Лозен

На 21.04.2022г. ( Велики четвъртък) учениците от 1А , 1В и 2А, 2Б и 2В класове на 74 СУ „Гоце Делчев“ посетиха с. Лозен на еднодневна екскурзия с великденска тематика „НАРИСУВАЙ ВКУСА“. Децата взеха участие в четвъртия опит за Балкански рекорд за “Най-много деца, боядисващи великденски яйца”.

В навечерието на Великден учениците си припомниха вече познати обреди и ритуали, запознаха се с нови, научиха древна технология  за боядисване на яйца с природни материали,  използвана в манастира „Свети Георги Зограф” в Света Гора на Атон.

Организаторите на празника бяха подсигурили за всяко дете по едно хлебно яйце, изработено от маслено тесто. Учениците трябваше да си изберат от четирите цвята сладкарска боя- всяка с различен вкус. Получи се експлозия от цветове и вкусове!

Следващият етап бе самото боядисване на великденските яйца. С восък написахме и нарисувахме яйчицата си. Всеки избра за себе си различен цвят боя, с която боядиса яйце, ръчички и дрешки. По стара традиция,  учителите боядисаха собствените си яйца червени и с тях направиха кръст на челата на децата.

Всеки получи сертификат за участие в Балканския рекорд за “Най-много деца, боядисващи великденски яйца”.

Празникът завърши с дискотека- музика, танци, светлини и много, много смях!

"Нарисувай вкуса" село Лозен 21.04.2022